В Министерството на здравеопазването става все по-горещо. Гениалното“ решение, с което

...
В Министерството на здравеопазването става все по-горещо. Гениалното“ решение, с което
Коментари Харесай

Кой се облажи от тестовете за децата?

В Министерството на здравеопазването става все по-горещо. „ Гениалното “ решение, с което началникът на здравето у нас Стойчо Кацаров, вмени в дълг на шефовете и учителите в страната да се преквалифицират в медицински личен състав и да обезпечат „ процеса на тестване в учебните заведения “,  съвсем разбуни духовете.

Синдикални и професионални организации в образованието скочиха против поредният експеримент върху децата и просветителната система.  А двамата министри Кацаров и Денков сътвориха „ правилник “, с който направиха наложителни за осъществяване „ Насоките за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения, които са обновени съгласно новата конюнктура “.

Според новите насоки присъственият образователен развой ще изисква проучване на учениците с щадящи бързи антигенни проби за COVID-19, до момента в който 14-дневната обща заболеваемост падне под 250 на 100 000 души. А проучването на учениците ще се прави в класната стая от най-малко две лица, избрани от шефа (педагогически или непедагогически личен състав, здравно лице и/или доброволци).

Но до момента в който обществото бе елегантно плъзнато по пързалката да разяснява тематиката, какъв брой удачно е да се вършат или не проби на учениците, „ удавен “ в тези разногласия остана немаловажният въпрос -

кой, по какъв начин и против какви милиони обезпечи въпросните проби .

В две свои изявления от последните дни – и   „ Банкеръ “  се опита да повдигне тематиката за глупостта на извършените със забележителна скорост и безумни изисквания  „ състезания “ за доставянето на тестванията.

В цялата патаклама никой (освен „ Банкеръ “) не се поинтересува дали зад тези „ незабавни “ ограничения, не стоят изпипани, само че въпреки всичко много транспарантни финансови ползи? Да напомним, че въпросните състезания бяха извършени за по три дни при категорично изискване, доставките от спечелилите „ конкуренцията “, да бъдат направени също в рамките  три дни. Както категорично подчертахме в изявленията си, по този начин сътворените условия, са повече от подозрителни. А опитът ни да достигнем до рекламираната от това служебно държавно управление „ бистрота “, удари на камък. 

Министър Кацаров, по този начин и не пожела да отговори 

на поставените от нас въпроси, без значение от напъните ни да се свържем с него. В пресцентъра на здравното ведомство, телефонът остана ням за всичките ни позвънявания. Изпратихме публично питане до ПИ-арите на министерството, само че единственото което постигнахме беше да изненадаме с настояването си за отговори шефката на „ Връзки с обществеността “ – Диляна Панайотова, която, може би по простъпка, подвигна мобилния си телефон. Единственият отговор, който получихме от нея обаче бе „ запазете успокоение “ и „ вие периоди ли ми поставяте “…

Странно за какво, получаващата заплата от нашите налози висша чиновничка счита, че ползата ни към това по какъв начин се харчат нашите пари е …пресилен!  И в действителност не ли е точно това в нейната длъжностна характерност - да реализира връзка с обществеността?

За да не бъдем голословни, предоставяме  на вниманието на обществото „ нездравословното ни запитване “, по този начин както то беше отправено към Министерството на здравеопазването:

„ До

Министерство на здравеопазването

На вниманието на министър Стойчо Кацаров

Уважаеми господин министър,

Във връзка с идна обява на „ Банкеръ “, обвързвана с оповестените от Министерството на здравеопазването състезания за „ доставка на бързи антигенни проби за осъществяване на самостоятелно неинвазивно проучване на SARS-CoV-2 “  и оповестената на уеб страницата на министерството информация, че Министерството на здравеопазването към този момент е сключило контракти с компаниите “ПИ КЕЙ САЙЪНТИФИК ” ЕООД и “БУЛСНАЙТ ” ЕООД, апелирам да ни информирате за финансовите параметри на тези контракти и да ни отговорите на следните въпроси:

  С каква ценова оферта, тези две търговски сдружения са били определени за снабдители на министерството?

Каква е разликата в цената, съпоставена с най-малко още двама претенденти позволени за присъединяване в конкурсната процедура?

Какви са причините за този избор? “   

Те бяха предизвикани от семплото известие, оповестено на страницата на министерството, в което след дълго безмълвие, въпреки всичко беше обявено, че първите контракти за „ дребната “ поръчка за доставка на 400 хил.теста  са подписани с две компании - “Пи Кей Сайънтифик ” ЕООД и “Булснайт ” ЕООД. И че всеки от определените реализатори ще обезпечи по 200 хиляди теста. Естествено беше „ пропусната “ информацията за финансовите параметри в тези контракти…?! И как тези две компании са били по този начин добре „ готови “, че да имат тестванията, нужни за поръчките на здравното ведомство и даже подготвеност да ги дават за раздаването им по учебните заведения?

Решихме да разберем,

кoй тъкмо стои зад доставчиците на „ щадящите проби “

на към този момент осъществената поръчка?

Първата компания -  " Пи Кей Сайънтифик "  е благосъстоятелност на столичанина Емил Маринчев. Информацията за нея е, че тя не е инцидентен сътрудник на Министерството на здравеопазването. В последните години, тя е спечелила над 6 млн.лв., все след състезания за доставки на здравна инсталация, произведения и реактиви в 56 позиции, оповестени от здравното ведомство.

При инспекция във фирмените регистри се оказа, че Маринчев е съучастник във компания " Скайхай ивентс " ЕООД с идеолога на „ Биг Брадър " у нас - продуцента Нико Тупарев, чиято активност е ориентирана към търговия … с хладилни витрини.

Очевидно афинитетът на този снабдител на Министерство на здравеопазването към шоу бизнеса не е от през вчерашния ден. Той е участник и в компанията, ръководеща фестивала " Коледария ", чийто основатели са други двама известни продуценти в развлекателния бизнес - Иван Христов и Андрей Арнаудов, и в която Маринчев и Тупарев също имат дялове.

Но с това бизнес ползите на притежателя на „ Пи Кей Сайънтифик ", когато те са свързани с усвояването на държавни пари,  не се изчерпват. Той е съсобственик и в акционерното сдружение " Ред девъл кетъринг ", което беше определено да обезпечи храненето на участниците във форумите по време на българското председателство на Европейския Съюз у нас. Тогава парчето, което тази компания съумя да отхапе от държавната баница беше на стойност близо един милион лв..

Другият любимец на здравното министерство   " Булснайт "  

е благосъстоятелност на предприемача Димитър Димитров. Според формалната информация компанията му  е била субсидирана от страната единствено по времето на остарелия програмен интервал на Евросъюза посредством контракти за осъществяване на дребни държавни поръчки. Тя е и е бенефициент на 10 хил.лв., отпуснати от страната поради корона рецесията през 2020 година, само че пък оборотът й за предходната година е величествен. 

Освен това, съгласно уеб страницата за проверяваща публицистика " bird.bg ", Димитър Димитров е брат на дамата на Злати Петров, шеф на " С & Т БЪЛГАРИЯ " ЕООД - сдружение, спечелило 70 млн. лева от публични поръчки.

Във вторник  (9 ноември) стана известно, че точно този определен от Министерство на здравеопазването снабдител …е липсващ. Притиснат до стената от обстоятелството, че обещаните проби не са стигнали до учебните заведения, министър Кацаров призна:

" Единият от доставчиците подписа контракта и изчезна "...

Става дума за   " Булснайт " - каквото и да значи това . Той е трябвало да достави половината от поръчаните предходната седмица проби - 200 хиляди.

За да излезе от това състояние, Кацаров трябваше да обещае, че до ден ще бъдат доставени още 80 хил.теста, които ще стигнат първоначално.

Странно за какво обаче, той „ пропусна “ да заяви, 

дали здравното министерство към този момент се е разплатило по тези два контракта, 

а тематиката за техните финансови параметри продължава да е табу… 

Не стана ясно и кой ще замести „ изчезналия “ снабдител, нито от къде ще дойдат тези изчезнали проби.

С боязън и неспокойствие чакаме да разберем и 

кой ще е доставчикът, спечелил втория конкурс за 1.5 милиона теста 

Сред търговците на медицински консумативи към този момент се спряга името на един много прочут състезател у нас със лично дружество и складови бази. Но дано не лишаваме удоволствието на министър Кацаров да оповести името на избраника. И най-важното, този път да показа и цената за придобиване на тестванията. 

Важното е да се разбере дали грижата към децата е била водещата мощ в тази ситуация. Или пък в края на мандата на това служебно държавно управление, някой не е решил, че в този момент е моментът бързо да се напечели?
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР